In randul candidatilor se vehiculeaza adesea mitul conform caruia este o pierdere de timp sa apelezi la o firma de recrutare. Aceste preconceptii isi au sursa de cele mai multe ori in experiente negative izolate sau in respingerea CV-ului lor pentru o anumita pozitie. Inainte de a trage concluziile acestea este important sa intelegem mai bine felul in care functioneaza o firma de recrutare si de ce este in avantajul candidatilor sa colaboreze cu noi.
O firma de recrutare intelege atat nevoile clientilor, cat si ale candidatilor
Inainte de a incepe cautarile pentru o pozitie, un recruiter bun se documenteaza temeinic cu privire la asteptarile clientilor, la responsabilitatile pozitie, si la abilitatile pe care un candidat trebuie sa le aiba. Astfel, candidatii cu care intram in contact pentru pozitiile aflate in lucru sunt evaluati dupa niste criterii stabile si obiective.
De ce este evaluarea obiectiva a candidatului in avantajul acestuia? Este in natura umana sa cautam sa fim acceptati, sa ni se confirme imaginea pe care o avem despre noi insine, la fel cum natural este si sa fim reticenti cand este vorba despre respingere. Mecanismul la care apelam adesea, pentru a ne proteja ego-ul in cazul respingerii, este sa atribuim esecul factorilor externi noua. In cazul in care ne cautam un job si suntem respinsi avem tendinta sa blamam persoana care ne-a evaluat si care ne-a respins. Este important de inteles ca activitatea unui recruiter este una de mediere, iar menirea acestuia este de a ajuta atat clientul cat si candidatul. Acum, daca analizam obiectiv feedback-ul negativ ne putem da seama ca raspunsul este si in avantajul nostru, ca si candidati. In primul rand, este un semnal de alarma cu privire la aspectele care trebuie imbunatatite, care pe viitor ne vor creste sansele sa obtinem o pozitie similara. In al doilea rand, respingerea este de fapt un indicator al faptului ca pur si simplu tu, ca individ, nu te-ai regasi in normele si cultura companiei. Este mai usor, dar si mai verosimil sa acceptam ca la mijloc este o lipsa de compatibilitate, iar daca ai fi mers mai departe ar fi fost un pas inapoi in ceea ce priveste satisfactia ta profesionala. Prin urmare respingerea este benefica, deoarece inseamna ca nu ne potrivim contextului de munca care se cauta a fi ocupat, iar faptul ca mergi mai departe arata ca intrunesti o serie de atribute pe care angajatorul le cauta.