HR-ul a crescut foarte mult în popularitate, direct proporțional cu numărul celor care doresc să se orienteze către o carieră în acest domeniu. Recrutarea are adepți atât în rândul tinerilor care țintesc încă de pe băncile facultăților să lucreze într-un departament de profil al unei companii, cât și printre cei care sunt dispuși să renunțe la cariera pe care și-au construit-o de-a lungul anilor pentru a fi juniori în Recrutare. Însă, ce trebuie să facă o persoană care își dorește să înceapă o carieră în Recrutare?
Primul pas este să-și dorească lucrul acesta și să fie dispusă să se implice 100 %. Recrutarea nu e un proces ușor, trebuie să fii mereu perseverent, să nu te demotivezi și mai presus de orice să fii implicat în ceea ce faci și să dai dovadă de profesionalism. Nu este simplu să faci recrutare, candidații buni nu sunt ușor de găsit, iar recrutarea nu e un proces pur subiectiv, care ține de fler, cum poate părea din exterior. Este un proces complex care implică analiza unor competențe profesionale, tehnice, cât și a unor abilități soft necesare pentru a putea integra un candidat într-o echipă și într-o cultură organizațională. Uneori poate părea aproape imposibil să potrivești un om aflat în căutarea unui loc de muncă cu o anumită poziție vacantă. Iar aici intervine perseverență care nu trebuie să îi lipsească unui recruiter.
De aceea, înainte de a vă gândi la inceperea unei cariere în HR, trebuie să fiți siguri că aveți ceea ce vă trebuie pentru a reuși în acest domeniu: bune abilități de comunicare și relaționare cu oameni din diferite medii, să fii un bun ascultător, să ai un pic de încăpățânare, să ai o atitudine pozitivă și să-ți păstrezi entuziasmului chiar și atunci când recrutarea se află într-un anumit impas sau când trebuie să lucrezi sub presiune.
Un recruiter bun trebuie să fie autodidact, trebuie să caute mereu informații, să înțeleagă foarte bine poziția pentru care recrutează, să pună întrebări pertinente care să-l ajute să-și lămurească lucrurile ce îi sunt neclare. Recruiter-ul trebuie să fie curios, să citească mereu, să-și dorească să se dezvolte profesional și să fie performant pentru compania pentru care lucrează. Iar performanța în recrutare se măsoară în numărul de candidați buni pe care ai reușit să-i aduci în companie și în numărul clienților mulțumiți de recomandarea făcută.