In mod evident, un raspuns la aceasta intrebare il are departamentul HR din cadrul companiei, cel care utilizeaza diferite metode, instrumente de verificare, monitorizare sau evaluare a angajatilor. In acest articol vom aduce mai putin in discutie instrumentele sau sistemele de evaluare folosite de companii pentru a evalua anual sau chiar mai des performanta sau rezultatele angajatilor, ci ne vom referi in principal la metode mai putin costisitoare unde nu este neaparat nevoie de un anumit soft.
Orice angajator isi doreste angajati buni, adica motivati, implicati si performanti. Acum probabil va intrebati: Cum masuram sau verificam motivatia, implicarea si performanta unui angajat? Ei bine, consideram ca urmatoarele metode sau elemente ce pot fi verificate sau monitorizate in general la un angajat, ar fi raspunsul sau o solutie la intrebarea de mai sus.
Atitudinea angajatului – Este important sa monitorizam atitudinea unei persoane inca de la prima interactiune, adica in cadrul procesului de recrutare, inainte de a deveni angajat. Acest aspect, evidentiaza de cele mai multe ori disponibilitatea si capacitatea persoanei de a se integra in echipa, de a respecta politicile firmei, de a adera si a fi in concordanta cu valorile companiei, etc.
Punctualitatea – La fel de importanta ca si atitudinea. Atunci cand se intampla tot mai des ca un angajat sa intarzie, sa aiba absente tot mai multe, sa plece inainte de terminarea programului fara a anunta, ar fi cazul sa ne punem anumite semne de intrebare referitor la implicarea sa in indeplinirea sarcinilor, a obiectivelor, etc.